Jeg dør på fredag
“Cecilie gør alt for at være som de andre. Hun passer sin skole, er en dygtig målvogter i håndboldhallen, og så er hun hemmeligt forelsket i Mikkel fra psykologi.
Men når de andre ikke kigger, vælger hun ikke at spise og at få smerten ud med barberblade. Cecilie er en del af et hemmeligt netværk på Instagram, hvor unge deler deres sværeste tanker.
I Netværket har man hinandens ryg. I Netværket er der ingen, der sladrer. En dag uploader Rikke et billede i Netværket.
Jeg dør på fredag, skriver hun.
Det er ikke første gang, at Rikke truer med selvmord, men Cecilie kan ikke slippe tanken om, at noget er anderledes den her gang.”
JEG DØR PÅ FREDAG er en barsk og realistisk fortælling om at kæmpe alene mod verden. Det er en roman om ikke at turde se de mennesker, der vil hjælpe, og kampen mod et socialt netværk, der lover altid at ville beskytte én, men som også truer til tavshed.
Anmeldelser af JEG DØR PÅ FREDAG
Hvorfor skrev jeg bogen?
Jeg dør på fredag opstod en formiddag i vinteren 2020, mens jeg var på barsel med min datter. Jeg så dokumentaren “Døde pigers dagbog”, og jeg blev forbløffet over, at jeg ikke anede, at dette netværk fandtes og havde gjort det i mange år. Hvordan kunne jeg som digitalt interesseret socialpædagog aldrig have hørt om denne gruppe?
Samtidig blev jeg vred. Jeg forstod ikke, at man endelig satte fokus på så vigtigt et emne, men man valgte at gøre det uden forståelsen for de mennesker, det handlede om.
Ingen stillede det relevante spørgsmål: Hvorfor vælger unge mennesker at blive en del af noget så potentielt farligt? Og hvorfor bliver de der, selv om de kan se, at deres forløb forværres?
Det blev det spørgsmål, jeg ville give et bud på med JEG DØR PÅ FREDAG. Selvsamme formiddag skrev jeg de første 50 sider (jeg priste mig lykkelig over at have en datter, der sov gode, lange lurer!), og et halvt års tid efter var jeg færdig med første udkast til bogen.
Hvorfor er bogen så vigtig netop nu?
JEG DØR PÅ FREDAG handler om et emne, der endnu ikke er behandlet i dansk ungdomslitteratur. Den italesætter et mørkt og dystert aspekt af ungdommen i dag, og den viser, at man kan finde fællesskaber alle steder; også dem, der ikke er gode for os.
Ydermere har jeg villet skrive en fortælling til de pårørende, de professionelle og dem, der ser det ske, men ikke har ordene eller sproget til at tale om det.
Bogen er ikke kun til de unge mennesker, der kæmper, men den er en guideline og en stemme til dem, der kæmper med og kæmper for de unge. Bogen har ikke kun fokus på Cecilie og Netværket, men også de professionelle, hun møder, og en familie, der kæmper for at få meningsløsheden til at give mening.
Bogen bliver derfor også et vigtigt indspark ind i den samfundsdebat om unges mistrivsel, der kører på højtryk nu og har gjort det de sidste år. Unge mistrives i større og større grad, og flere søger fællesskaber med andre, der kæmper.
Samtidig er det en bog, der giver læseren et indblik i en ellers lukket verden, og hvorfor den kan være svær at forlade igen. Pigernes kamp i Netværket er hård og barsk, og de har brug for hinanden. Samtidig kan det være svært at se et liv uden Netværket, fordi alt andet socialt er forsvundet. Der er kun sygdommen og de tanker, der deles med andre som en selv. Ens normalitetsbillede udviskes, og hvor andre måske ville stoppe op og chokeres over de ting, der deles i gruppen, er det for dem som at scrolle forbi feriebilleder eller opskrifter. Det er blevet den nye normal. Og derfor tager graden af selvskaden eller spiseforstyrrelsen også til, hvis man vil stå ud i mængden.
Bogen kan og bør læses af alle, både dem, der kender Netværkets virkelighed, de nysgerrige og dem, der har brug for at vide, hvad der er på spil i de unge mennesker eller de dynamikker, de befinder sig i hver eneste dag.
Med JEG DØR PÅ FREDAG får vi et fælles sprog og udgangspunkt for den svære samtale, vi ellers forsøger at undgå. Faktum er dog, at de sidste år er voldsomheden eskaleret i virkelighedens online fællesskaber, og vi har brug for både som samfund, pårørende og fagpersoner at tage dette meget alvorligt. Vi SKAL tale om det, også selvom det føles ubehageligt.
JEG DØR PÅ FREDAG giver de unge mulighed for at identificere sig med karaktererne i fortællingen og tale ud fra deres virkelighed, hvis deres egen er for kaotisk at sætte ord på. Menneskerne omkring de unge får mulighed for at stille spørgsmål gennem bogen, så det ikke behøver at handle om den unge. Men vi kan tale om emnet – sammen.
Hvor kan du købe bogen?
Bogen kan købes i samtlige boghandlere i landet. Skulle du opleve, at bogen ikke står på reolen, kan de bestille den hjem til dig. Ydermere kan bogen købes hos Byens Forlags hjemmeside, på Saxo eller igennem mig selv, hvis du ønsker et signeret eksemplar. Send mig blot en mail på xeniasvensson@gmail.com eller kontakt mig på instagram @Xenia_Skriver.